Pressmeddelande 2013: Kärleksört

logga

Vi vill sprida kunskap och inspiration om alla de vackra, nyttiga och ätliga perenna växter som finns. I en tid där nya resurssnåla hållbara odlingsmetoder för livsmedel eftersöks kanske en del av lösningen ligger i alla de fördelar som fleråriga växter besitter. Det är både välkända växter som redan odlas i trädgårdarna runt om i Sverige, men vars ätlighet och användning kanske glömts bort, samt nya spännande och nyttiga sorter från hela världen.

Årets ätliga perenn är Kärleksört. Hylotelephium telephium

Växten:

Är en flerårig ört i familjen fetbladsväxter. Ljusrosa blommor, upp till 50 cm hög med tjocka, vätskefylla blad. Även odlade varianter med lila blad finns, tex namnsorten ‘Purple Empreor’.

Namnet kärleksört tros komma av att den länge använts för att både spå i kärleksfrågor, samt för att vara ett sätt att visa hur länge kärleken hålls vid liv. Två kvistar hängdes då i en takbjälke och utifrån hur de vred sig, emot eller ifrån varandra, så kunde det utydas hur det stod till med kärleken i hemmet. Den har också använts för att läka och rena sår, speciellt brännsår och odlades i de gamla klosterträdgårdarna.

Kärleksört är dessutom en bra pollenkälla/nektarkälla för nyttoinsekter. Den blommar från augusti tills frosten.

Ätlighet:

Smaken på bladen är mild och krispig och speciellt de nyainnehåller C vitamin och används med fördel råa som bas i sallader. Men de är också lämpliga att woka. Smaken kan dock förändras och bli bitter ifall den utsätts för torka. De äldre bladen tillagas i soppor och dyligt.
Även rotknölarna är ätliga och innehåller ca 10% kolhydrater, vilket gör att Kärleksört anses vara en av de viktigare växterna vid en överlevnadssituation i det vilda. Du kan dock behöva äta 10-15 st för att få i dig minimum energibehovet för en dag. Koka rötterna ca 15 min men det är även möjligt att äta dem råa.

Odling och förökning:

Kärleksört är enkel att odla. De trivs på väldränerad jord i full sol. De tål torka ganska bra men smakar bättre och blommar finare om de får lite vatten då och då. De flesta varianter är också mycket härdiga men det kan skilja sig en del åt bland namnsorterna så kolla efter innan.
Förökning sker med frö, delning av rotknölar eller enklast genom sticklingar.  Sticklingar kan tas på sommar, höst och görs bara genom att ställa dem i ett glas vatten eller sandblandad jord. Ta bort bladen som hamnar under ytan och ställ i halvskugga. Snart har det utvecklats rötter och växter kan planteras ut. Delning av rötter kan också göras i stort sett när som helst.

 

Detta Pressmeddelande är utsänt av Ätliga perenngruppen. Vi är ett löst sammansatt nätverk av odlare och engagerade personer med olika bakgrund inom området ätliga perenner. Förhoppningen är att hjälpa till för att öka intresset, användningen och utvecklingen av dessa växter i odling. Både för hemmaodlaren och i större sammanhang.

Välkommen att kontakta oss för ytterligare information:
e-post: aretsatligaperenn@gmail.com

 

Klicka på bilderna för att komma till högupplösta varianter, eller högerklicka och ‘spara som..’.
Vid publicering av fotografierna ange; Foto: Anders Kjellsson

Kärleksört - press

Foto: Anders Kjellsson

Foto: Anders Kjellsson

Foto: Anders Kjellsson

Åretsätligaperenn-logga-lg

Symbol

 



Kommentarer inaktiverade.