Årets ätliga perenn 2014: Strutbräken

Matteuccia struthiopteris

Det är inte ofta som känslan av att gå till bords med dinosaurier infinner sig, men med strutbräken på tallriken så är det inte långt borta.

Strutbräken
Det är de uppskjutande skotten som skördas och ätes. Här i maj den kalla våren 2013. Foto: Marcus Nordgren

Växten:

Är en flerårig större ormbunke i familjen stensöteväxter vars växttrakter är i hela den tempererade delen av den norra hemisfären. Den särskiljer sig från många andra hos oss förekommande ormbunkar genom dess storlek på struten men främst genom att den inte har sporer på undersidan av bladen utan att de istället är samlade på speciella smala brunaktiga ‘sporangieblad’ i bladrosetten. Dessa är ofta kvar långt in på vintern även efter att de andra bladen har vissat ner och försvunnit (se bild nedan). Ett säkert tecken på att det är rätt sorts ormbunke du hittat.

Det latinska namnet kommer från latinets struthio (struts) och pteris (ormbunke)

Strutbräken kan påträffas i det vilda men är ganska sällsynt. Du hittar de oftast i fuktiga, mullrika skogar, nära bäckar och vid åar. Vanligare är att den odlas som prydnadsväxt där de med tiden stora bestånden kan bli en vacker ljusgrön fond.

Säterdalen
Naturligt bestånd i södra Dalarna där de bivit uppåt 180cm höga Foto: Philipp Weiss

Ätlighet:

OBS. Strutbräken kan när de är unga lätt förväxlas med andra ormbunkar, senare när bladen är större och speciellt när de bruna sporbärande torra bladen vuxit till sig är det däremot svårt att ta den för något annat. Andra Ormbunkar är inte lämpliga att äta, de är inte akut giftiga men innehålelr ämnen som inte är bra att få i sig.

Strutbräken skördas när bladen just är på väg att rulla ut sig, och är mellan 5-15 cm långa. Det är då de liknar huvudet på en fiol och därför de på engelska kallas ‘Fiddleheads’. Skär av längs med marken men se också till att spara några skott på varje bestånd.

Tillagningen bör vara så enkel som möjligt. Skölj skotten för att avlägsna ev. jord och torra fjäll. Koka sedan i lättsaltat vatten ca 10min, ånga samma tid eller woka de mjuka med nyplockad vårlök. Det går också utmärkt att pickla med vitvinsvinäger och gräslök, eller olja och vitlök. Se bara till att tillaga dem först. Mycket gott!

strutbräken
Bra storlek för att börja skörda. Foto: Marcus Nordgren

Odling och förökning:

Strutbräken är enkel att odla. De sprider sig med utlöpare under jord och kan under vissa omständigheter bli lätt invasiv. Det går dock bra att hålla en tillbaka med klippning. Odla den gärna under träd i halvskugga i fuktighållande jord. Det går också bra att kombinera den i odling med en annan favorit Ramslök. Då löken blommat över är det tid för strutbräken att växa till sig.

Storleken varierar efter växtplats och näringstillgång men det brukar vara mellan 100-150cm. Det finns också en namnsort som är utvald för sina extra stora blad. Den kallas för ‘The King‘ eller ‘Jumbo’.

Delning sker bäst på hösten då du helt enkelt gräver upp de utlöpade och småplantor som spridit sig omkring de större plantorna.

De utmärkande sporangiebladen.
De utmärkande sporangiebladen. Bildkälla: wikipedia

Korta fakta:
Höjd: 80-150cm
Jord: Fukthållande mulrik.
Placering: Halvskugga til sol.
Förökning: Delning av rötter.
Ätbara delar: Unga bladskott 5-15 cm.
Skördetid: Tidig vår.

Ladda ner och skriv ut ett kortfattat flygblad om årets perenn 2014:  infoblad 2014 – Strutbräken.pdf

Pressmeddelande + högupplösta bilder här