Årets ätliga perenn 2013: Kärleksört

Hylotelephium telephium

Tidigare också Sedum telephinum
Som kärlek också kan vara, grön/rosa, enkel att dela, tacksam nästan överallt, fullt härdig och ätlig.

Växten:

Är en flerårig ört i familjen fetbladsväxter vars ursprungliga växttrakter är i centrala och östra Europa. Arten Hylotelephium kan ha många utseenden och dessutom finns det fyra underarter samt hybrider dem emellan. Den i trädgårdar vanligaste är dock just H. telephium med ljusrosa blommor. Upp till 50 cm hög med tjocka, vätskefylla blad. Även odlade varianter med lila blad finns, tex namnsorten ‘Purple Empreor’.

Namnet kärleksört tros komma av att den länge använts för att både spå i kärleksfrågor, samt för att vara ett sätt att visa hur länge kärleken hålls vid liv. Två kvistar hängdes då i en takbjälke och utifrån hur de vred sig, emot eller ifrån varandra, så kunde det utydas hur det stod till med kärleken i hemmet. Den har också använts för att läka och rena sår, speciellt brännsår och odlades redan i de gamla klosterträdgårdarna.

Kärleksört är dessutom en bra pollenkälla/nektarkälla för nyttoinsekter och blommar från augusti fram till frosten.

Ätlighet:

Smaken på bladen är mild och krispig och speciellt de nyainnehåller C vitamin och används med fördel råa som bas i sallader. Men de är också lämpliga att woka. Smaken kan dock förändras och bli bitter ifall den utsätts för torka. De äldre bladen tillagas i soppor och dyligt.
Även rotknölarna är ätliga och innehåller ca 10% kolhydrater, vilket gör att Kärleksört anses vara en av de viktigare växterna vid en överlevnadssituation i det vilda. Du kan dock behöva äta 10-15 st för att få i dig minimum energibehovet för en dag. Koka rötterna ca 15 min men det är även möjligt att äta dem råa.

Odling och förökning:

Kärleksört är enkel att odla. De trivs på väldränerad jord i full sol. De tål torka ganska bra men smakar bättre och blommar finare om de får lite vatten då och då. De flesta varianter är också mycket härdiga men det kan skilja sig en del åt bland namnsorterna så se efter innan.
Förökning sker med frö, delning av rotknölar eller enklast genom sticklingar.  Sticklingar kan tas på sommar, höst och görs bara genom att ställa dem i ett glas vatten eller sandblandad jord. Ta bort bladen som hamnar under ytan och ställ i halvskugga. Snart har det utvecklats rötter och växter kan planteras ut. Delning av rötter kan också göras i stort sett när som helst. Den är inte invasiv utan sprider sig ganska långsamt där den trivs.

Hylotelephium telephium

Enkel att odla, vacker och ätlig. Foto: Anders Kjellsson

Korta fakta:
Höjd: 30-50cm
Jord: Ej stora behov, gärna sandig, ej stående vatten.
Placering: Halvskugga till full sol
Förökning: Delning av rötter, frön, sticklingar
Ätbara delar: Unga blad. Äldre blad tillagade. Rötter kokta eller råa.
Skördetid: Kan ske flera gånger på en säsong, rötterna kan grävas upp på vintern.

kärleksört röd

Foto: Anders Kjellsson

Ladda ner ett kortfattat flygblad om årets perenn 2013:  infoblad 2013 – Kärleksört.pdf

Pressmeddelande + högupplösta bilder härKommentarer inaktiverade.