Årets ätliga perenn 2012: Strandkål

Crambe maritima

Odlad både i rabatt och köksträdgård sedan länge, med god anledning.

Växten:

Är en flerårig ört, släkt med kål, som blir ca 80 cm hög. Du hittar den på havsstränder längs västkusten, i sällsynta fall även på östkusten samt även på Gotland. Den trivs i den karga miljön och får oftast sin näring från tång som flutit iland. Den har stora blågråa vågiga blad och blommar i maj-juni med sötdoftande vita blommor i stora samlingar. Den är också en bra nektarkälla för trädgårdens insekter.

Strandkål är fridlyst i flera län men går utmärkt att odla själv.

Ätlighet:

Strandkål hade sin, första, glansperiod i tidigt 1800-tal. Då hade den redan  funnits i köksträdgårdar i över hundra år men ansågs nu som en fin och värdefull grönsak.

Vanligast är att man äter de allra första bladen, som en vårprimör. För att bladen ska bli ännu godare kan man bleka dem genom att täcka dom med något material, t.ex. halm. Längre fram på säsongen äts de äldre bladen, med fördel tillagade. Smaken påminner om en mild grönkål och dessutom kan man äta blomknopparna som påminner om små broccoli både till smak och utseende.

Håll tillgodo med ett recept eller hitta ditt eget favoritsätt att använda strandkålen på.

Crambe maritima i blom
Blommning i det vilda. Foto: Miss Steel Creative Commons License

Odling och förökning:

Strandkål trivs i sol till halvskugga. Med sina djupa rötter så står den helst ostörd  i sandbandad jord men vanligt trädgårdsjord går också bra. Viss gödning ger kraftigare tillväxt. Klarar av salthaltig jord och äldre exemplar också torrperioder. Förökas genom frön eller delning av rotbitar av större plantor.
Fröna tappar grobarheten fort så de bör inte sparas någon längre tid. Så frön på hösten eller tidig vår utomhus i såbädd. Plantera ut till odlingsplats när de är minst 10 cm stora. Delning av rötter kan ske både vår och höst. ca 5cm stora bitar skärs av och sätts i kruka. Säkrast är att låta de växa till sig krukade i en kallbänk över första vintern.

Crambe maritima
En blågrön skönhet med fröställning till höger. Foto: Johanna Svensson

Korta fakta:
Höjd: 50-80cm
Jord: Sandig, ej sur.
Placering: Halvskugga till full sol
Förökning: Delning av rötter. Frön
Ätbara delar: Skott, unga blad. Äldre blad tillagade.
Skördetid: Kan ske flera gånger på en säsong, men då på större välvuxna exemplar.