Årets ätliga perenn 2011: Daglilja

Hemerocallis sp.

Att en också ‘äter med ögonen’  är ju ett begrepp, men sällan är det så passande som med dagliljorna. Det är en sällsam upplevelse att äta upp en blomma som i vissa fall kan täcka halva ens ansikte.

Växten:

Dagliljan, som inte alls är en lilja, är enda släktet i dagliljefamiljen (Hemerocallidaceae) och innefattar för närvarande ca 72 000 registrerade sorter. Ursprungstrakten är norra Indien, Mongoliet, Korea, Kina och Japan. Namnet kommer av grekiskans ἡμέρα (hēmera) “dag” och καλός (kalos) “vacker” och avser att bommorna vanligtvis bara varar ett dygn innan de vissnar ner. Å andra sidan så kommer det hela tiden nya blommor och med lite olika sorter så går det att få blommande dagliljor från i maj till långt in på hösten.

Daglilja. Foto: Marie Svensson 2012
Daglilja ‘Catherine Woodbury’ . Foto: Marie Svensson 2012

Sorterna uppvisar en stor variation i färger, former, storlek samt ifall de är doftande eller ej. Alla är dock perenna och många lämpliga för odling i största delen av sverige. Enklast är den gamla gula dagliljan H. lilioasphodelus som går bra på de flesta jordar, då en del av de nyare hybriderna kan vara lite mer krävande. Generellt är de vintervilande sorterna mer lämpade för vårt klimat och de vintergröna trivs bättre på varmare platser, men det finns undantag

De bildar rotklumpar som med tiden kan bli stora och alltför trånga, plantorna vinner då på att delas och planteras isär (läs mer under Odling och förökning).

Ätlighet:

Dagliljor har en lång tradition som mat och medicin. Det är dock främst i de kinesiska köken som vi nu hittar den som en ganska vanlig råvara. För de nyfikna så är det bara att bege sig till en asiatisk livs och fråga efter Golden Needles eller gum jum. Eller så först ånga och sedan torka sina egna dagliljeknoppar. Dessa torkade knoppar läggs sedan i blöt och används i tex. en Hot and Sour Soup. Det går även fint att använda knopparna färska, kort uppstekta i olivolja och bara kryddade med salt och svartpeppar. Om det istället är en sallad som lockar så är det bara att plocka utslagna blommor och skapa den blommigaste sallad ni skådat. Vad det gäller smaken så finns det mycket att upptäcka då sorterna skiljer sig åt. Med strax över 72 ooo st sorter så är det en del att prova sig igenom.

Men det är inte bara blommorna som är ätliga, även skott, unga blad samt rötterna. Plocka skott och unga blad, ge dem ett kort uppkok eller ät dem färska. Men rekomendationen är som för allt annat som du kanske inte ätit förut, börja försiktigt. Det är sällsynt men det finns de som reagerar allergiskt mot dagliljor, så börja med en liten bit.

 

Sunbathe  │  日光浴
Dagliljeknoppar av ‘Hemerocallis fulva’ på tork i Taiwan. Foto: FarTripper 2008. Creative Commons License

 Odling och förökning:

Daglilja är enkel att både odla och föröka. I stort sett alla jordar är lämpliga men försök att se till att de inte är alltför blött på odlingsplatsen. Gärna väldränerat med andra ord. De växer både i full sol såväl som halvskugga.

Den kan förökas med frön och genom delning av rötter. Många av de dagliljor som idag odlas i sverige är sterila, de bildar altså inga fertila frön. Men om du får tag i frön så kan de sås under glas, tex. i växthus, på våren och omplanteras i krukor när de är stora nog att hantera. Var medveten om att de är öppet pollinerade så det kan vara svårt att få en sortäkta avkomma om det växt andra dagliljor i närheten. Delning av rötterna är då säkrare.

Efter ett tag på samma plats, 3-5 år, så blir ofta rötterna till täta klumpar som vinner på att delas. Det kan göras under hela säsongen men helst på våren eller då de inte är mitt uppe i blomningen. Skär då en bit av roten så minst ett “öga” kommer med. Låt de torka någon dag och plantera bitarna.

Korta fakta:
Höjd: 30-80cm
Jord: De flesta, undvik alltför vattenhållande
Placering: Halvskugga till full sol
Förökning: Delning av rötter. Frön
Ätbara delar: Rötter, skott, unga blad, knoppar och blommor
Skördetid: Ovan jord, från tidig vår till blommningen är över.